Doi cetățeni ruși au fost arestați de autoritățile din Marea Britanie pentru tentativă de OMOR în cazul SKRIPAL

Doi cetățeni ruși au fost arestați de autoritățile din Marea Britanie pentru tentativă de OMOR în cazul SKRIPAL
Publicat: 05/09/2018, 14:37
Actualizat: 26/03/2019, 09:02

Autoritățile de la Scotland Yard au strâns „suficiente dovezi” împotriva a doi cetățeni ruși, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, în ceea ce privește otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok în orașul Salisbury în luna martie.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au folosit cel mai probabil nume false.

Imagini cu cei doi cetățeni ruși,Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, acuzați de atacul cu Novichok în cazul Serghei și Iulia Skripal:

„Sunt suficiente dovezi pentru a da un prospect realist în ceea ce privește condamnarea lor. Este clar în interesul public, ca Alexander Petrov și Ruslan Boshirov să fie condamnați”, a declarat Sue Hemming, directorul Crown Prosecution Service (CPS).

Acuzațiile includ tentativă de omor asupra lui Serghei Skripal, a Iuliei Skripal și a lui Nick Bailey, folosirea agentului Noviciok contrar Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și vătămare corporală asupra lui Serghei și Iuliei Skripal.

CPS a anunțat că nu va începe procesul de extrădare din Rusia a celor doi suspecți. A fost emis un mandat european de arestare pe numele lor.

„Nu vom începe un proces de extrădare cu Rusia pentru cei doi bărbați, deoarece Constituția rusească nu permite extrădarea cetățenilor săi”, a declarat Sue Hemming.

Conform raportului emis de Poliția Metropolitană, cei doi ruși au zburat din Moscova în data de 2 martie, ajungând în Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick.

Aceștia au stat la hotelul City Stay din Bow Road, în estul Londrei și au plecat spre Salisbury în data de 4 martie, unde au contaminat clanța ușii lui Serghei Skripal, cu agent Noviciok. Au părăsit Marea Britanie în data de 5 martie, de pe aeroportul Heathrow.

Cei doi suspecți au călătorit de mai multe ori în Marea Britanie, cu aceleași pașapoarte.

În cadrul unei percheziții a camerei de hotel în care au stat cei doi, polițiștii au găsit reziduuri de agent neurotoxic.

Anunțul făcut miercuri privind identitatea celor doi va crește tensiunile dintre Marea Britanie și Rusia, în contextul în care incidentul a stârnit o criză diplomatică atât între cele două țări, cât și la nivel internațional.

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru atacul cu agent neurotoxic Noviciok, creat de către armata sovietică în perioada anilor 1970-1980. Autoritățile de la Moscova au negat în mai multe rânduri implicarea în incident.

O fotografie realizată de poliția din Marea Britanie, cu cei doi acuzați în cazul Skripal, în stația de metrou, în ziua atacului:

Nick Bailey este un agent de poliție care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în timpul operațiunii de salvare a celor doi în Salisbury.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie.Laînceputul lunii aprilie, Iulia Skripal a ieșit din comă.

Iulia Skripala refuzat, ulterior, să se vadă atât cu membrii Ambasadei Ruse de la Londra, cât și cu verișoara ei, Viktoria Skripal, bănuită de legături cu Kremlinul. Asta după ce, într-un interviu acordat ziarului britanic The Sunday Telegraph,Viktoria Skripal ar fi afirmat că Iulia nu și-ar dori nimic mai mult decât să se întoarcă la Moscova și că starea ei ar fi fost, de fapt, rezultatul unei intoxicații alimentare. Afirmațiile au fost, ulterior, respinse de Iulia Skripal.

Pe data de 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Guvernul de la Londra a acuzat Rusia de atacul neurotoxic din orășelul britanic Salisbury, însă Moscova a negat orice implicare.

La doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, alte două persoane au fost expuse substanței neurotoxice Novichok în orașul Amesbury, una dintre acestea decedând.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
13 judeţe, sub avertizare de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în următoarele ore. Vreme severă...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Veste SOC pentru Elena Udrea. Judecătorii au luat decizia
Misterioasa femeie din viața lui Miron Cozma. Când a rămas pe drumuri, am luat-o eu
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Diana Dumitrescu, diagnosticul crunt primt de la medici. Actrița se confruntă cu dureri groaznice: ”Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
×